مراحل خلاقیت کودکان
من در این صفحه میخواهم به صورت ساده برای شما شرح بدهم که آموزش مراحل خلاقیت برای کودکان چگونه شکل میگیرد . همین ابتدا بگویم که منظور من از خلاقیت کودکان این است که کودک بتواند با قدرت ذهن و فکر خود و با توجه به مهارت هایی که آموخته در یک چیز چه مادی(فیزیکی) چه ذاتی (مفهومی) چنان تغییری ایجاد کند که در نهایت به یک ساختار یا یک شی جدید و یا یک مفهوم نو بدست آورددر تعریف از خلاقیت آمده است : خلاقیت، ترکیبی است از قدرت ابتکار، انعطاف پذیری و حساسیت در برابر نظریاتی که یادگیرنده را قادر می سازد خارج از نتایج تفکر نامعقول، به نتایج متفاوت و مولد بیندیشد که حاصل آن، رضایت شخصی و احتمالاً خوشنودی دیگران خواهد بود».
با این تعریف میتوان گفت خلاقیت در یک شخص معین در زمان معین بر روی یک چیز چه مادی و چه ذهنی و… اتفاق می افتد و حاصل آن خلق یک اثر یا یک چیز چه مادی و چه مفهومی و عینی است .
من نمیخواهم شما را در گیر تعاریف از خلاقیت کنم چون بین کارشناسان و محققان در این زمینه نظریات مختلفی وجود دارد .من در اینجا میخواهم با زبان ساده تر یک فرایند خلاقیت در یک کودک را برای شما شرح دهم و بعد شما هر تعریفی را که میدانید میتوانید روی خلاقیت بگذاریدولی بدانید خلاقیتی که من از آن صحبت میکنم با چیزی که در حال حاضر در بین مربیان و مراکز آموزشی متداول است فرق دارد و من در شرح این موضوع مهم شما را با روند خلاقیت یک کودک آشنا میکنم
مفهوم تغییر در خلاقیت
به نظر من اولین عنصر غیر عینی در خلاقیت مفهوم تغییر است .تغییر در هر چیزی که قرار است بعد از طی یک فرایند به یک چیز دیگر تبدیل شود. این تغییر حتما نباید به صورت عینی باشد یعنی تغییر میتواند از ذهن از رفتار و…شروع شود تا به درجات مختلف در آثار عینی برسد .یک کودک باید در ابتدا مفهوم تغییر را بفهمد او باید یاد بگیرد که در خلق اثر هنری خلاقانه بایستی تغییری ایجاد شود که ماهیت یک چیز به چیزی دیگر تبدیل شود.
از این رو من همیشه در آموزش های خودم روی تغییر تاکید میکنم اهمیت تغییر آنقدر مورد اهمیت است که سازمان جهانی یونسکو در سال ۲۰۱۸ اعلام که که مبنی و معیار آدمهای با سواد کسانی هستند که بتوانند از آموزه های خود در جهت تغییر در زندگی بهره ببرند.من در ادامه همین بخش و در دروس تخصصی بیشتر به آن خواهم پرداخت و از شما میخواهم شیوه نامه کلاس ششم را در همین سایت در قسمت فروشگاه دریافت کنید چون معیار و بنای آین شیوه نامه بر پایه تغییر پذیری کودکان قرار گرفته
حس اعتماد بنفس در خلاقیت
در فرایند آموزش مراحل خلاقیت برای کودکان عنصر دیگری که به نظرم خیلی مهم است حس اعتماد بنفس کودکان است چرا که یک کودک با اعتماد بنفس پایین هیچ وقت نمیتواند به درجه خوبی از خلاقیت برسد چون عدم اعتماد بنفس یک نوع ترس در او به وجود می آورد در فرآیند خلاقیت یک فرد بایستی انعطاف پذیری خوبی داشته باشد یعنی در مقابل انتقاد ها و نگاههای خاص دیگران تحمل بیاورد و… و این مساله در کودکان به نحوی وجود دارد.
درست است که مربی معمولا از کودک انتقاد نمیکند و همیشه مشوق آن است. ولی آیا دیگر هم سن و سالان آن کودک و پدر و مادر او نیز به این موضوع اهمیت میدهند و انتقاد نمیکنند؟ مطمنا یک کودکی که در مسیر خلاقیت قرار میگیرد مورد تمسخر و تحقیر(چه از روی عمد و غیر عمد )و.. خواهد گرفت و این امر باعث میشود کودک از این فرایند درست دست بردارد از این رو توجه شما را به این مقوله که برای خلاقیت مهم است جلب میکنم و البته در این سایت برای این موضوع نیز راهکارهای خاصی پیشنهاد میکنم.
ذهن کودک و خلاقیت
ذهن سرچشمه خلاقیت است از ذهن خلاق خلاقیت به وجود می آیدو این پرورش ذهن است که میتواند خلاقیت را ثبت و تجسم عینی آن را به ما نشان دهد. تمام موارد بالا در عین حالی که در جایگاه خودشان به صورت مستقل مورد توجه و اهمیت است ولی همه آنها به پرورش ذهن کودک کمک میکند کودک در فرایند خلاق شد از مسیرهای مختلف میگذرد می فهمد باید تغییر را درک کند و این درک ذهن او را بارور میکند .او با اعتماد بنفس به ذهن خودش قدرت می بخشد که در فرایند خلاقیت بدون ترس و واهمه از حرفها و نگاه های دیگران جلو برود و به لحاظ ذهنی شخصیت کودک منعطف میشود او به مرور به معنی واقعی هنرمند میشود و…
تفکر خلاقانه مقدمه ای برای ذهن خلاق
ذهن به خودی خود نمیتواند خلاق باشد باید چیزی در آن وجود داشته باشد و یا بهتر است بگویم ایجاد شود تا ذهن به پویایی برسد و این پویایی منجر به خلاقیت بشود. و آن هم تفکر خلاق است و وقتی میگویم تفکر خلاق سریع ذهنیت شما میرود به سمت دانشمندان و آدمهای مخترع و با هوش و فکر میکنید همه این اختراعات و اکتشافات از ذهن خلاق آنها یه وجود می آید با توجه به اینکه این فکر شما میتواند درست باشد ولی یک نکته مهم در اینجا قرار دارد و آن هم این است که تفکر خلاق مختص به آدمهای با هوش نیست و هر کسی میتواند تفکر خلاق داشته باشد.
مثلا یک پدر ومادر با یک برنامه ریزی دقیق با کودک خود به بهترین مسافرت و مکان دیدنی میروند و کودکشان از آن مسافرت حذاکثر بهره علمی را خواهد برد و این تفکر خلاق پدر و مادر است. تفکر خلاق از چیزهای ساده شروع میشود و بعد به رشد و پختگی میرسد .تفکر خلاق یعنی پیدا کردن راه های جدید و موثر برای انجام بهتر کارها .. و با این تعریف شما پی میبرید که تفکر خلاق چقدر میتواند به ذهن برای تغییر در هر چیزی مهم باشد . من پیشنهاد میکنم از کارهای ساده با کودکان شروع کنید و کاردستی میتواند یک ایده خوب برای تفکر خلاق باشد .
تخیل دریچه ای برای ورود به دنیای خیال و رویا پردازی
بعد از اینکه یک کودک از تفکر خلاق به ذهن خلاق رسید حال نوبت آن است که تخیل خودش را تقویت کند کودکان به صورت فطری داری تخیل خیلی خوبی هستند ولی مشکلی که در روند رشد کودکان به وجود می آید به این صورت است که کودکان یا از این تخیل فاصله میگیرند و یاعدم تقویت آن مسیر تخیل به سمت های دیگر تغییر میکند .
یک کودک از بدو تولد دنیایی از تخیل های خاص و زیبا دارد و به همین خاطر او دربرابر واکنشات پیرامون خود هرآن گونه که دوست دارد تخیل میکند و با آنها روبرو میشود ولی به مررو و به دلایل زیاد ی که بعد به آنها اشاره میکنم از این تخیل فاصله میگبرد و کودک به مرحله ای میرید که دیگر نمیتواند برای تغییر در نگرش و کار خود تفکر خلاق داشته باشد و وقتی تفکر خلاق نباشد ذهن خلاق نیست و بعد تخیل کم رنگ میشود و امیدی نیست که این کودک دیگر بتواند خلاقیت داشته باشد و نتیجه نهایی کودکی بی انگیزه بدون اعتماد بنفس و بدون پیشرفت خواهد بود.
آموزش مراحل خلاقیت برای کودکان را جدی بگیرید
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.