چالشی برای باور بهتر آموزش نقاشی به کودکان
من امروز میخواهم شما را به چالش بکشانم وامیدوارم این چالش درس بزرگی برای شما باشد. پس با دقت نقاشی کودک از کجا شروع میشود را بخوانید و هر آچه را که من بیان میکنم را یادداشت کنید و در ذهن بسپارید و نتیجه نهایی را برای خودتان بنویسید .
کلاس نقاشی شروع میشود مربی به کودکان با شیوه ای آموزش نقاشی میدهد. و بعد از چند دقیقه بچه ها نقاشی میکشند و کلاس تمام میشود .این روندی است که یک کلاس نقاشی برای بچه ها دارد روندی که هیچ گونه تاثیر بر ذهن و خلاقیت کودک نخواهد گذاشت .میدانید چرا شاید از جواب من تعجب کنید.
چون اولویت برای مربی این است که کودک نقاشی بکشید. وبه همین خاطر کلاسی بی بهره و ضعیف به وجود می آید.بعضی از مربیان فکر میکنند ماهیت نقاشی کودک دراین است که کودک آنرا حتما بکشد و مربی ببیند . در صورتی ماهیت نقاشی کودک در کشیدن نقاشی نیست بلکه در تجسم آن چیزی است که کودک می اندیشد .میخواهم برای شما نقاشی کودک را از نگاه دیگر بررسی کنم که کمتر مربیان به آن توجه دارند . پس در نقاشی کودک از کجا شروع میشود یک موضوع تخصصی برای شما مربیان هنری است
شروع نقاشی کودک از کجاست؟
در بالا گفتم که ماهیت نقاشی کودک به کشیدن نقاشی نیست . خوب این به چه معنی است ؟ خیلی ها تصور میکنندکه نقاشی از زمانی شروع میشود که کودک دست به قلم می برد و چیزی را روی کاغذ میکشد. ولی این گونه نیست کودک از همان لحظه که تصور ذهنی خودش را فعال میکند. نقاشی کشیدنش شروع شده .تصور ذهنی یک کودک شروع نقاشی اوست. به همین خاطر بارها من به همکاران مربی یاد آوری میکنم که اولویت برای کودکان نقاشی کشیدن نیست .
من در کلاس آموزش نقاشی خودم با بچه ها همیشه از تصور ذهنی شروع میکنم. یعنی یک کودک، یک ذهن تصویرگر خوب و خلاق داشته باشد. یک کودک بایستی فرمها شکلها را در ذهن تجسم کند. آنها را درک کند. لمس کند و آنقدر این تصویر برای کودک قابل حس باشد که بدون اینکه درنگ کند آن را بکشد.
حتما دیده اید که بچه هادر یک مقطع سنی از پاک کن زیاد استفاده میکنند. این دوره همان زمانی است که کودک به واقعیت های بیرونی و اطراف خود دقت میکند و به گونه ای از ذهن خلاق خود دور مانده است. تا حالا توجه کرده اید یک کودک ۳ تا ۶ سال از پاک کن استفاده نمیکند چون او تصور نمیکند چیزی که میکشد اشتباه است. ولی بچه هایی که به گونه ای در گیر واقعیت ظاهری میشوند بیشتر از پاک کن استفاده میکنند چون کشیدن واقعیت برای آنها مشکل است .
تصویر سازی ذهنی و نقاشی کودکان
من در کلاس آموزشی خودم ازتصویر سازی ذهنی کودکان شروع میکنم یک کودک در کنار من و با من نقاشی میکشد او چیزی را که دوست دارد تجسم میکند من به تجسم او کمک میکنم تا آن تصویر در ذهن او شکل بگیرد تصویر در ذهن او کشیده میشود رنگ آمیزی میشود و آنقدر به آن تصویر می پردازیم (من و کودک ) که حتی قادر به حرف زدن هم خواهد بود. کودک هنرجوی من تخیلی قوی خواهد داشت.
من در رویکرد آموزشی خود یعنی هنر کودکان تخیل خلاقانه بارها به این موضوع اشاره کرده ام . در این رویکرد یک مربی یک متخصص هنر کودکان است. یعنی کسی که خودش تخیل قوی ای دارد موسیقی میداند. نقاشی میکشد.تصویرگری انجا میدهد . شعر میخواهد. رنگ ها را میشناسد (به لحاظ حسی ) این مربی دیگر کودک را کودک نمی بیند بلکه نابغه ای کوچک میبیند. کسی که سرشار از انرژی و حسش قوی است .
باز میگردم به چالش خودم شما به عنوان مربی چقدر به ذهن کودکان کمک میکنید؟ روش شما برای آموزش چیست ؟ شمانقاشی کودک را از کجا شروع میکنید ؟ آیا می روید پای تخته و چیزی به بچه ها میگوئید و آنها می کشند ؟ آیا فکر نمیکنید این کار به هیچ وجه به سود بچه ها نخواهد بود؟ شروع نقاشی شما با کودکان از کجاست ؟
تصور یک کودک از مربی نقاشی
یک کودک در نگاه اول یک مربی را یک آدم بزرگ می بیند کسی شبیه پدرو مادر و.. بعد نوع ارتباط مربی این تصور را لطیفتر و با حس تر میکند و کودک با مربی ارتباط برقرار میکند. و مربی فکر میکند به هدفش رسیده است .(البته تا این مرحله مربی کار بزرگی انجام داده است ) ولی این ابتدای راه است. آیا مربی میتواند بر کودک تاثیر بگذارد آیا میتواند شخصیت او را شکل دهد و تقویت کند؟ آیا ذهن کودک و قدرت تجسم او به حدی میرسد که کودک بتواند به راحتی از پس مشکلات درسی و .. خود برآید ؟ همه این سوالات مواردی هستند که اهمیت آن از نقاشی کشیدن کودک به مراتب بیشتر است. یک مربی بیشتر از آن که آموزش دهنده باید باشد باید تاثیر گذار باشد و اصل در مربی بودن تاثیر گذاری است .

والدینی که تقکر خلاق را از بچه ها میگیرند
تفکر خلاق چیست و چه نقشی برای کودکان دارد
میخواهم به تفکر خلاق اشاره ای کنم .خیلی از مربیان وقتی به تفکر خلاق فکر میکنند سریع به یاد اکتشافات و اختراعات می افتند و نوابغ و دانشمندانی را در این زمینه تجسم میکنند. که این احتراعات و اکتشافات از تخیل خلاق آنها به وجود آماده است .البته تمام این موارد اختراع شده به تفکر خلاق مربوط میشود. ولی تفکر خلاق فقط در این موارد نیست و مختص به آدمهای باهوش هم نیست .
یک پدر و مادر باهوش فرزند خود را طبق یک برنامه ریزی دقیق و با توجه به بوجه و امکانات خود به بهترین کلاس علمی -هنری و یا ورزشی میفرستند و به این برنامه ریزی یک تفکر خلاق میگویند .یا یک مربی یک نمای زشت در محیط مدرسه را با یک ایده ساده تبدیل به نمایی زیبا میکند و این کار او یک تفکر خلاق است. در واقع معنی تفکر خلاق یعنی پیدا کردن راه های جدید و مثر برای انجام دادن کارها . و عمل به این معنی باعث میشود شما موفق شوید چون تمام موفقیت های مختلف در خانه یا مدرسه بستگی به پیدا کردن راه هایی برای انجام دادن بهتر کارها است .
از این رو روند ذهنی کودکان برای اینکه بتوانند ذهنی خلاق داشته باشند از تفکر خلاق شروع میشود. و این تفکر خلاق از کارهای کوچک شروع خواهد شد. شاید شما بگوئید یک پدر و ومادر وقتی بچه ی خودشان را به کلاس می آورند میخواهند کودک نقاشی بکشد و به این مطالب آکاهی ندارند و شاید هم قبل نداشته باشند.

با کودکتان باشید
رویکرد آموزشی هنر کودکان تخیل خلاقانه
بله کاملا حق با شما ست متاسفانه در جامعه ما مادران و پدران نا آگاه زیادی هستند که راه را اشتباه میروند ولی من اصول درست را به شما می گویم و امیدوارم نصیب شما خانوادهای فهیم و باهوش بشود.من این شیوه را در درسهای اختصاصی برای مربیان دوره های آموزشی بیان میکنم و شرح میدهم که روند شکل گیری تصویر ذهنی چگونه است و چگونه کودک میتواند آن را به صورت یک نقاشی برروی کاغذ بکشد . در این رویکرد کودک هر گونه نقاشی را بدون استفاده از پاک کن و کاملا دقیق و با آزادی کامل میکشد در این روند کودک چنان تصاویری را خلق میکند که گاهی من به عنوان مربی تعجب خواهم کرد .
در این روند و رویکرد آموزشی موسیقی شعر قن بیان و دهها مورد دیگر دست به دست هم میدهند تا کودک به مرحله ای برسد که بتواند نقاشی خودش را شروع کند و تازه از این نقطه نقاشی کودک از نگاه خیلی ها شروع میشود . واقعا چند درصد مربیان به جریان قبل از نقاشی کشیدن فکر میکنند؟ چند درصد در تلاش برای ارتقاء ذهن خلاق و تفکر خلاق کودکان هستند. و … و تمام این سوالات در درس اختصاصی من برای مربیان دوره تخصصی شرح داده خوواهم شد.
سلام خیلی ممنونم از مطالبتون عالی سوال اینکه از یک ساعت کلاس چند دقیقه به بارش فکری و داستان و بحث و موسیقی و غیره پرداخته بشه خوبه؟؟؟ به طور نسبی منظور اینکه اهمیتشون چند به چنده تمام اینها که گفتم نسبت به نقاشی
۱۱۵
با سلام و ممنون از شما خدمتتون عرض کنم با توجه به نوع درس مقدار تعیین میشود گاهی بازی ۷۰ درصد را تشکیل میدهد گاهی ۳۰ درصد این بستگی به نع درس دارد ولی من معملا طوری برنامه ریزی میکنم وقت برای همه کارها باشه . ضمنا باید ببینید اهمیت کدام بیشتر است
۱۲۱
سلام،تشکر از محبت شما،اگر مدت زمان کلاس ۴۵دقیقه باشه بنظرتون میشه از موسیقی و بازی و نقاشی استفاده کرد؟؟؟
۱۰۷
من فوق لیسانس گرافیک دارم و در دانشگاه تدریس میکنم
دو سال هست تصمیم گرفتم با کودکان شروع به کار کنم چرا که اگر کودکان از ابتدا به درستی آموزش ببینند در دوران دانشجویی موفقتر خواهند بود. تجربه ی خوبی هست کار با کودک
ممنون که اطلاعاتتون رو به اشتراک میگذارید
من از بخش سفال و نقاشی و تکنیکهای تصویر سازی شما در آموزشهام استفاده خواهم کرد. نتیجه رو بهتون اطلاع میدم
۸۹
با سلام خدمت شما و ممنون از توجه و حسن نظرتون
۱۲۴
با سلام و تشکر از مطالب ارزشمندتون…برای شروع دوره تدریس که سابقه کاری نداشتم ..بهتره که با کدوم رنج سنی شروع کنم؟
۱۰۵
با سلام خدمت شما به صورت کلی فرق نمیکنه ولی اگه بخوام سنی رو پیشنهاد بدم زیر ۶ سال باشه بهتره
۱۱۴