اشکال هندسی راه برای دربهتر دنیای پیرامون کودکان
من در این سایت همیشه به اهمیت آموزش از طریق بازی برای کودکان تاکید کرده ام . و همیشه مربیان را تشویق میکنم که ذهنیتی خلاقانه با ساختاری بازی محور داشته باشند . بازی را از آموزش جدا نکنندو همیشه از تلفیق هنری در آموزشهای خود استفاده کنند ( اگر اصطلاحاتی را به کار میبرم و برای شما نامشخص است ختما به لینک های آبی آن مراجعه کنید و آن موضوع را حتما بخوانید) اشکال هندسی و آموزش خردسالان موضوعی است که مطمنا همه شما مربیان پیش دبستانی و مربیان مهد با آن اشنا هستید و به شکلهای گوناگون با بچه ها این کارها را انجام داده اید .
دنیای اطراف کودکان سرشار از اشکال هندسی و فرمهای مختلف است . کودکان خردسال ذهنیتی انتزاعی و بسیار زیبا دارند برای آنها یک دایره میتواند یک توپ و یا یک خورشید باشد برای کودکان خرد سال یک دایره و دو نقطه و دو خط میتواند یک سر آدم باشد . شاید فکر کنید اهمیت یادگیری اشکال هندسی برای کودکان چقدر میتواند مفید باشد .
در جواب بایستی بگویم من که مربی کودکان دبستانی و پیش دبستانی هستم هزاران بار دیده ام که یک کودک به خاطر اینکه نمیتواند نقاشی بکشد اعتماد بنفس خودش را از دست داده و وقتی این موضوع را ریشه یابی میکنم می بینم کودک در زمانی خردسالیش چیزی به اسم آموزش و بازی نداشته است .
مشکل آموزش بچه ها از بدو تولد برای آموزش پذیری
بله آموزش و بازی موضوعی که خیلی از اولیای کودکان به آن نوچهی ندارند و شاید اصلا نسبت به آن نا آگاه هستند . موضوع از این قرار است که کودک با به دنیا آمدنش سعی میکند با حواس پنجگانه خود با دنیای اطراف ارتباط برقرار کند و از این رو شروع به کنجکاوی میکند . پدر و مادر با این تفکر که کودکشان کودک است و در حال بازی دخالتی در رفتار و بازی او نمی کنند و فکر میکنند همینکه بازی کند خودش یاد میگیرد .
کودک می ماند و هزاران موضوعی که باید خودش با آن ارتباط برقزار کتد و خودش آنها را بشناسد.بچه ها مشکلی با آموزش ندارند و ذهن آنها آماده پذیرش است ولی متاسفانه بستری برای آنها فراهم نمیشود
این گونه کودکان بعد از چند سال وارد مهد میشوند و متاسفانه چون در اکثر مهد های ایران رویکردی مشخص و درست برای کودکان طراحی نشده کودک باز هم با بازی مشغول است و آموزش را درک نمیکند. تا اینکه این کودک به صورت جدی وارد پیش دبستان و دبستان میشود و نتیجه را هم خود شما میدانید .. کودکی که نمی داند – نمی شناسد – اعتماد بنفس ندارد…
بازی و اموزش دو یار جدا نشدنی
هر بازی برای کودکان در هر سنی لازم و ضروری است. ولی هر آموزشی بدون بازی جذاب نخواهد بود شما می توانید خیلی از موضوعات مهم را از همان خردسالی به بچه ها یاد بدهید موضوعاتی از قبیل : اشکال هندسی – رنگها – مفاهیم مهم مانند : راست و چپ دور و نزدیک بالا و پایین کوچک و بزرگ – و.. همه این موارد بایستی کودک از بدو تود تا شش سالگی بیاموزد و نباید آن را واگذار کرد به زمانی که بچه وارد مدرسه میشود .
اشکال هندسی و آموزش خردسالان
یکی از مواردی است که من امروز میخواهم به آن بپردازم چند نوع بازی با اشکال هندسی است. شکال هندسی به صورت کلی برای بچه ها دو جنبه دارد . اول شکل آنهاست و دوم رنگ آنها این دو مقوله را خوب در ذهن داشته باشید و از شکل اشکال شروع کنید و زیاد توجهی با رنگ آنها نکنید. اجازه دهید بچه ها اول به لحاظ بصری با اشکال آشنا شوند بعد به رنگ بپردازید . بازی هایی که من معرفی میکنم ساده هستند و همین سادگی تاثیر زیادی روی یادگیری بچه ها خواهد گذاشت.
درس اول اشکال هندسی را بشناسید
بچه های خردسال زیاد با نام اشکال کاری ندارند همینکه آنها را تشخیص دهند و به نام های دایره سه گوش و چهار گوش بشناسند کافی است. این اشکال باید به صورت دائم در معرض دید آنها باشد . بازی اشکال های مثل هم :در این بازی شما با سه شکل کار کنید دایره مربع مثلث و آنها را در تعداد زیاد و کوچک با مقوا ببرید. و روی زمین سه شکل دایره مربع – مثلث را بزرگ بکشید و از بچه ها بخواهید با نوجه به شکل کشیده شده روی زمین داخل آن را با اشکال هم شکل آن پر کنند . در این صورت بجه ها اشکال را تفکیک میکنند و داخل محیط هم شکل قرار میدهند .
درس دوم پازل را کامل کن
در این بازی شما یک صفخه به بجه ها میدهید که روی آن به صورت منظم یا نامنظم مربع دایره و مثلث کشیده شده و قرار است بچه ها با اشکال هندسی آماده ای که شما به آنها داده اید صفحه را کامل کنند این درس هم به گونه ای تطبیق شکل بریده شده با شکل روی برگه خواهد بود (نکته مهم در مراحل پیشرفته از این بازی شما متوانید با مفاهیم کوچک و بزرگ این بازی را ادامه دهید یعنی اشکال روی صفخه بزرگ و کوچک ترسیم میشوند و بچه ها تشخیص دهند هم شکل را هم اندازه را…. و مرحله بعدی این بازی، رنگ اشکال است که در این صورت کودک سه کار را باید انجام دهد هم شکل را تشخیص دهد و هم اندازه و هم رنگ آن )
بازی سوم درخت اشکال
در این بازی و آموزش شما روی مقوای سه درخت بکشید که به شکل دایره – مربع و مثلث باشند و از بچه ها بخواهید داخل این سه درخت را با شکلهای بریده شده کاغذی هم شکل هر درخت پر کنند . این بازی هم شبیه بازی های قبلی است ولی با این تفاوت که شما با کشیدن درخت و بچه ها با دیدن این درختان به گونه ای یاد میگیرند که درخت را میتوانند با این اشکال ترسیم کنند این کار در ضمیر ناخودآگاه بچه ها باقی خواهد ماند.
بازی چهارم : الگو را درست کند
این کار هم بسیار ساده و بسیار مهم است روی یک برگه الگویی را آماده کنید مثل یک ورق را به شش حانه تقسیم کنید و داخل سه خانه سه شکل قرار دهید (دایره – مربع – مثلث ) بعد همان خانه شطرنجی را روی برگه دیگر ترسیم کنید و از بچه ها بخواهید با اشکال مقوایی مطابق شکل و الگو آن را درست کنند .
درس پنجم :اشکال یالا و پایین
این درس یکی از مهمترین و شاید کمی سخت تر از درسهای قبلی باشد. این درس هم به نوعی الگو سازی است. اما با این تفاوت که اشکال از هم جدا نیستند و به گونه ای در کنار هم و زیر روی هم قرار دارند . این درس برای بچه های سه سال به بالا مناسب است و سعی کنید از اشکال رنگی استفاده کنید و بچه ها یاد بگیرند کدام شکل بالای کدام شکل قرار دارد .
شما میدانید این موضوع مهم به همینجا ختم نمیشود و در ادامه اشکال هندسی و آموزش خردسالان دهها طرح درس اموشی هست که با رویکردهای مختلف طراحی شده و همان موضوعی هنر تلفیقی را دنیال میکند مثلا بازی با اشکال در حیاط مدرسه میتواند تحرک و کارگروهی بچه ها را تقویت کند و در کنار آن اشکال هندسی را بیشتر بشناسند و..
من پیشنهادمیکنم این درسها را حتما بخوانید
حتما عضو تلگرام و اینستاگرام ما باشید
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row us_bg_overlay_color=”#45dafc”][vc_column width=”1/4″][us_single_image image=”3365″ size=”full” style=”shadow-1″ onclick=”custom_link” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fartkoodak.kids%2F|||” animate=”afc”][us_btn text=”روی تصویر کلیک کنید” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fartkoodak.kids%2F|||” color=”red” size=”10px” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
توجه توجه توجه توجه توجه
دوستانی که درباره آموزشهای این سایت به صورت پی دی اف سوال دارند. باز یادآوری میکنم جزوات خاص آموزش هنرهای کودکان برای دوستانی ارسال میشود که در پایین هر مقاله نظر خودشان را به صورت پیشنهاد و یا انتقاد و سوال درج کنند. عضو کانال تلگرام و صفحه اینشتاگرام هنر کودکان باشند. در این صورت سیستم اتوماتیک سایت افراد را از روی ایمیل و ای پی آنها شناسایی کرده. و به صورت هفتگی و ماهانه جزوات را برای دوستان و همکاران فعال ارسال میکند.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][us_single_image image=”3366″ size=”full” style=”shadow-1″ onclick=”custom_link” link=”url:https%3A%2F%2Ft.me%2Fjoinchat%2FAAAAAD_WW3HoRqa8q3hEnw|||” animate=”afc”][us_btn text=”روی تصویر کلیک کنید” link=”url:https%3A%2F%2Ft.me%2Fjoinchat%2FAAAAAD_WW3HoRqa8q3hEnw|||” color=”navy” size=”10px” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column
ممنون استاد
برای بچه ها پر از هیجان بود.
۴۸
بسیار عالی بود. متشکرم از شما 🙏
۲۷
بسیار عالی و اموزنده
۶