
۵فایده سفالگری برای کودکان و نکات مهم آموزشی سفالگری
آنچه میخوانید یک مقاله تخصصی از سایت هنرکودکان نقاشی کودکان است : هر هنری در هر سطحی فوایدی خاصی را برای کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان دارد.ماهیت واقعی هنر خالی از فواید نیست هنر به خاطر ساختاری که دارد و ارتباطی که بین خودش و انسانها برقرار میکنید خالی از فایده نیست و تاثیرگذاری هنر به مراتب از خیلی علوم بیشتر است.
اما اگر اختصاصا بخواهیم درباره فواید سفالگری صحبت کنیم باید به چیزهایی اشاره کنم که شاید کمتر کسانی به آن توجه کرده باشند یا به آن رسیده باشند. به همین خاطر ۵فایده سفالگری برای کودکان یک نگاه و یادآوری برای اهمیت هنر و بخصوص هنر سفالگری برای کودکان است
۵فایده سفالگری برای کودکان
وقتی حرف از فواید به میان می آید یعنی نتیجه نهایی به دست آمدن نتایج مفید است. ولی چه نتایجی مفیدی را میتوان با سفالگری به دست آورد که نمیشود با هنرهای و کارهای دیگر به نتیجه رسید ؟ اگر بخواهم به این سوال جواب بدهم باید یاد آوری کنم که ما در دنیای هنری کودکان رشته های زیاد داریم که در همین سایت به ۱۵ رشته هنرکودکان نقاشی کودکان اشاره کرده ایم ولی آنچه مهم است این است هر رشته ای دو جنبه در دنیای هنری کودکان دارد.
جنبه اول بخش ظاهری هنر است
جنبه دوم بخش درونی و ماهیتی و تاثیر گذاری آن ..
بچه ها در نگاه اول هر رشته ای از هنر را وسیله ای برای بازی سرگرمی و تجربه آموزی میدانند. وقتی شما به یک کودک گل سفالگری می دهید او اصلا تصور خلق اثر هنری ندارد او فکر میکند چطور با این گل سفال میتواند حس درونی حس کنجکاوی و حس بازی خودش را ارضا کند و در نهایت اگر با آن گل و هنر سفالگری ارتباط برقرار کند مطمنا تاثیراتی که هنر سفالگری در درون خودش دارد را به کودک منتقل میکند و کودک تاثیر میگیرد .
پس اگر بخواهیم اولین فایده سفالگری را برای کودکان در نظر بگیریم میتوان آشنایی و ارتباطی که کودک با یک فعالیت خاص برقرار میکندرا در نظر بگیریم … وقتی کودک با گل سفال ارتباط اولیه را برقرار کرد بعد شروع میکند به تجربه آموزی یعنی ساختن چیزهایی که در ذهن دارد و یا میخواهد به آن چیز عینیت ببخشد.
دومین فایده سفالگری
اگر شما در باره هوش دیداری یا همان هوش فضایی که در نظریه گاردنر آمده است توجه کنید متوجه میشوید که گل سفال تاثیر زیادی روی هوش دیداری دارد.
هوش دیداری به زبان ساده
هوش فضایی قلمرویی در نظریه هوشهای چندگانه است که به داوری فضایی و توانایی تجسم با چشم ذهن میپردازد.
این اصطلاح توسط هاوارد گاردنر به عنوان یک ظرفیت محاسباتی انسانی تعریف شدهاست که توانایی یا مهارت ذهنی برای حل مشکلات مکانی مربوط به جهتیابی، تجسم اشیاء از زوایا و مکانهای مختلف، تشخیص چهرهها یا صحنهها یا توجه به جزئیات دقیق را تعریف میکند.
به زبان ساده تر هوش فضایی قدرت تصویرسازی ذهنی قدرت تشخیص فضای سه بعدی و… را برای کودک بهبود می بخشد ولی چرا این هوش فضایی مهم است ؟ اگر بخواهم به صورت ساده این موضوع را برای شما بیان کنم باید خیلی ساده مطالبی را یاد آوری کنم که مطمن خود شما میدانید .
شما میدانید که هر اختراعی با تجسم و تفکر سه بعدی به وجود آمده یعنی شخص در ذهن خودش مثلا هواپیما را تجسم کرده و توانسته در ذهن آن را به وجود آورد و بعد در عمل آنرا بسازد وقتی کودکی هوش فضایی قوی داشته باشد ارتباط ذهنی او با موضوعات، فضا ها ،شکل ها، فرم ها و موضوعات علمی و هنری و .. بسیار قوی تر و بهتر خواهد شد.
میتواند تجسم کند میتواند فکر کند میتواند آن موضوع و مشکل را به صورت عینی در ذهن ببیند و بعد برای رفع و یا ایجاد آن تلاش کند و… و هنر سفالگری این قدرت را برای کودکان به دست می آورد.
سومین فاید سفالگری برای کودکان کسب مهارت های دستی و انگشتان است
همه ما می دانیم که دست ورزی یکی از اصول و فعالیت های خاص برای کودکان است که در آن کودکان بتوانند از دست و انگشتان خود درست و بهتر و بیشتر استفاده کنند در هنر سفالگری کودک با دست و انگشتان گل را ورز میدهند و بعد با توجه به همان جنبه هوش فضایی به ساخت اشیا و فرمهای مختلف اقدام میکنند و همه اینها به نوعی تمریناتی هستند که کودکان به دست ورزی به دست خواهند آورد.باید توجه کنید که در دست ورزی ارتباط بین چشم ذهن و دستان مد نظر ایت و دست ورزی را یک کار ساده در نظر نگیرید
چهارمین فایده از فواید هنر سفالگری برای کودکان موضوع سادگی سفالگر و اعتماد بنفس
شما میدانید یکی از چالش های کودکان حس اعتماد بنفس و نبود و یا ضعیف بودن اعتماد بنفس است دردنیای هنری کودکان و اصولا در تمامی جنبه ها و رشته های آموزشی کودکان در وحله اول دچارش استرس انجام دادن میشوند و ترس از خراب شدن و یا نتوانستن مانع بزرگی برای یادگیری آنهاست و معمولا در کارهای حجمی و ساختنی مانند لگو و یا خمیر بازی و گل سفالگری به این مهم توجه شده که بچه ها عادت کنند که بعد از ساختن میتوانند خراب کنند و از نو بسازند و این باعث میشوذ کودکان اعتماد بنفس بالایی به دست آورند . در واقع گل سفالگری بخاطر سادگی ذاتی آن و انعطاف پذیری بالایی که دارد کودکان می سازند و خراب میکنند و همین کار مهارت آنها را بالا میبرد و بعد تقویت اعتماد بنفس آنها
پنجمین فایده مهم هنر سفالگری نتیجه و سرعت در رسیدن به نتیجه است .. بازهم همه شما میدانید که بچه ها در انجام کارها خود به نوعی عجول هستند و این عجول بودند بخاطر این موضوع است که میخواهند نتیجه کار خودشان را زودتر ببینند و هنرسفالگری این زمینه را برای یانها فراهم میکند البته من کودکانی که هیچ علاقه ای به هنر ندارند و کارشان را به این دلیل سریع تمام میکنم را در نظر نمیگیرم … این فرایند ذهنی و به تعبیر ما عجول بودن میتواند بار مثبت زیادی داشته باشد و تا جایی که این عجول بودن به علاقمندی کودک کمک کند بسیار خوب است … من توجه شما را به بعضی از نکات مهم در زیر جلب میکنم
معنی درست دست ورزی
خیلی ها هنر دست ورزی را فقط به مهارت دست و انگشتان تعریف میکنند در صورتی که اگر کمی دقت کنید آنچه به دست فرمان میدهد مغز است و آنچه مغز میبیند از طریق چشم است پس دست ورزی به نوعی ارتباط بین چشم و مغز و دست است و وقتی یک کودک بتواند درست سفالگری انجام دهد یعنی توانایی هدایت چشم و مغز و دست خودش را در یک زمان دارد


هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.